MITIMCo Kendall Square Site 4 | Cambridge, MA

 

The tower will include graduate student housing, a child-care facility, academic space, and retail space on the ground floor. Landworks Studio is designing the outdoor playspace terrace for the child-care facility.

It is the goal of the design team to create a fun and innovative outdoor room that can be inhabited in various ways over time. Instead of integrating the play equipment into the form making of the playspace, the focus of the redesign has turned toward providing a more robust outdoor ‘room’ environment into which ‘off the shelf’ play structures can then be placed and replaced over time as wear and tear and updated/improved play equipment becomes available and/or desirable.

Within the context of flexibility, each of the design studies does provide a fixed envelope for play (the outdoor room) that is more or less constant across the range of schemes: the island, the grove, the class room, perimeter garden/plantings. Together, the series of fixed elements provide the basic spatial structure for play areas within which play equipment can be located with more choices and with ability to reset over time, added to, etc.

A secondary objective of the attached work is to create a more cohesive and interesting design aesthetic when seen from adjacent buildings. This would include a consideration of both daytime and nighttime views and story lines.

Design architect: NADAAA
Architect of record: Perkins+Will
Status: On-going